Om tegemoet te komen aan het Klimaatakkoord heeft onze regering afgesproken dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer verkocht mogen worden die nog CO2 uitstoten. Dat betekent concreet dat er vanaf dat moment alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s en auto’s op waterstof aangeschaft kunnen worden. Hiermee zal het tijdperk van het rijden op fossiele brandstoffen langzaam tot het verleden gaan behoren. Je merkt al duidelijk dat hierop een voorschot wordt genomen en dat er steeds meer elektrische voertuigen op de weg verschijnen. De verwachting is dan ook dat er in 2025 al een miljoen EV’s op de Nederlandse wegen rondrijden.
Al deze elektrische auto’s moeten natuurlijk worden opgeladen om te kunnen rijden. Via een laadoplossing thuis of via een openbare laadpaal of een snellader. Dit zal een steeds groter spanningsveld geven wat betreft de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, temeer ook omdat we ook op allerlei andere fronten steeds meer elektriciteit vragen. De opwekking van onze elektriciteit wordt, ook om CO2-uitstoot te verminderen, steeds groener. Er verschijnen overal windmolens en zonnepanelen, waarmee een heuse bijdrage geleverd kan worden aan het tegengaan van klimaatveranderingen. Alleen de opslag van die stroom blijkt een probleem te zijn.
Groene stroom kan alleen opgewekt worden als het waait en/of als de zon schijnt. Maar de piekmomenten waarop stroom gevraagd wordt, liggen vaak op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds als mensen thuis zijn en hun elektrische auto op willen laden. Er gaat op deze manier veel stroom verloren, simpelweg omdat de opgewekte stroom niet bewaard kan worden.
Vehicle-to-grid
Stroom kan worden opgeslagen in een accu. Dat is wat er ook gebeurt in een elektrisch voertuig, alleen de stroom die erin opgeslagen wordt, wordt nu alleen gebruikt om de auto te laten rijden. Voor de toekomst is het de bedoeling dat accu’s in EV’s ook als ‘powerbank’ gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat zij de energie die te veel opgewekt wordt en die anders verloren gaat, tijdelijk opslaan en teruggeven aan het elektriciteitsnet op het moment dat dat nodig is. Dit systeem wordt vehicle-to-grid genoemd (V2G). Op dit moment zijn er nog maar weinig tot geen elektrische auto’s op de Europese markt waarbij het ‘powerbank-principe’ mogelijk is. Het voorbereiden van op deze ontwikkeling is daarnaast ook erg lastig. Er zijn immers nog geen V2G laders voor thuis op de markt. Wat je wel kunt doen is voldoende dikke grondkabel gebruiken voor als er in de toekomst op een hoger vermogen geladen moet worden, daarnaast is het ook slim om gelijk een datakabel mee te trekken. Deze heb je nodig om load balancing mogelijk te maken.
Een slimme laadpaal met Load Balancing
Er zijn op dit moment een aantal functionaliteiten waardoor een laadpaal een stuk toekomstbestendiger is. Een voorbeeld is een lader die load balancing ondersteund. Middels Load Balancing wordt het laden van je EV afgestemt op het actuele energieverbruik in de woning of in een gebouw. Als er op een bepaald moment te weinig stroom beschikbaar is (omdat je bijvoorbeeld elektrisch kookt, of omdat de warmtepomp aanslaat) dan zal load balancing er automatisch voor zorgen dat de auto tijdelijk langzamer gaat laden. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de aanwezige stroomcapaciteit in jouw huis. Je hoeft je daarnaast geen zorgen te maken dat de meterkast overbelast raakt en de stoppen eruit vliegen.
Daarnaast kan het ook verstandig zijn om voor een laadpaal te kiezen die online verbonden is. Hierdoor blijft de lader up-to-date en kun je profiteren van nieuwe functionaliteiten die soms beschikbaar komen. Tot slot is het van belang dat je een lader kiest die op een redelijk vermogen kan laden. De meeste nieuwe elektrische auto's kunnen op 3 fase 16A (11kW) - 3 fase 32A (22kW) laden. Het is in veel gevallen slim om een lader te kiezen die op 3 fasen kan laden, iedere 3 fase laadpaal kun je namelijk ook op 1 fase installeren. Het prijsverschil tussen een 1 fase / 3 fasen versie is vaak miniem. Mocht je in de toekomst een auto en/of stroomaansluiting krijgen waardoor je wel op 3 fasen kunt laden, dan hoef je in ieder geval niet weer een nieuwe laadpaal te kopen.