Zoek

Morgen voor 16:00 besteldzaterdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Het nationaal laadonderzoek 2021

Het nationaal laadonderzoek 2021

Afgelopen donderdag, 15 juli werd via een livestream het Nationaal laadonderzoek 2021 gepresenteerd. Een jaarlijks terugkerend onderzoek waarin ruim 1800 elektrische rijders gevraagd wordt naar hun ervaringen met betrekking tot (slim) laden in Nederland. Het onderzoek wordt geïnitieerd door de VER (Vereniging Elektrisch Rijders), het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), ElaadNL en de Universiteit Groningen en is het grootste laadonderzoek in Nederland waarin het laadgedrag van EV-rijders in kaart wordt gebracht.

Van de oorspronkelijk 1838 benaderde elektrische rijders hebben 1637 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Opvallend is dat 92% van de respondenten man is, met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. 93% van hen rijdt in een volledig elektrische auto, 6% in een Plug-in Hybride en 1% in een auto op waterstof. Veel van de ondervraagden maakt voor het laden gebruik van een privé laadpaal (78%) waarbij 75% aangeeft ook zonnepanelen te bezitten. Zij laden gemiddeld drie vierde van hun te rijden kilometers op aan de eigen laadpaal. De conclusie die in het onderzoek wordt getrokken, is dat de keuze voor het rijden in een elektrische auto veelal samenhangt met de mogelijkheid van het thuis kunnen laden.

Laden in 2030

De belangrijke vraag die naar aanleiding van bovenstaande conclusie naar voren komt, is hoe het in 2030 zal staan met de frequentie van thuisladen. Naar verwachting is dan een op de vijf auto’s een volledig elektrische auto, maar heeft slechts 25% van alle huishoudens in Nederland de mogelijkheid om thuis op een eigen oprit een EV te laden. Het monitoren van de ontwikkelingen hierin geeft voor het uitrollen van de laadinfrastructuur in de komende jaren cruciale informatie. Uit het onderzoek komt dus naar voren dat het merendeel van de EV-rijders het liefst thuis laadt. De meesten van hen hebben ook wat betreft laden een duidelijke strategie; ongeveer de helft van de rijders laadt waar en wanneer het maar kan. 25% rijdt zijn batterij zoveel mogelijk leeg en slechts 25% heeft eigenlijk geen laadpatroon. 61% geeft aan op min of meer vaste tijden te laden. Dit geeft een piek rond 18.00 uur, als men thuiskomt van werk, en een piek rond 21.00 / 23.00 uur als gebruik gemaakt kan worden van het nachttarief. Dit is belangrijke informatie als het gaat om de belasting van het stroomnetwerk, zeker gezien de toekomst.

Het laadgedrag per regio

In Nederland blijken er per regio grote verschillen te bestaan wat betreft laadgedrag. In de vier grote steden wordt slechts 32% van de elektrische auto’s thuis geladen, terwijl in regio Noord meer dan 75% van alle EV’s thuis geladen wordt. De verklaring hiervoor is eenvoudig. In de grote steden zijn veel minder mogelijkheden om thuis te laden. Hier is men grotendeels afhankelijk van publieke laadpalen. Waarvan aangegeven wordt dat deze er voldoende zijn. Toch wordt als groot knelpunt bij publiek laden het laadpaalkleven genoemd. Alhoewel de meeste ondervraagden in het onderzoek aangeven altijd rekening te houden met andere elektrische rijders en hun auto als deze geladen is te verplaatsen, blijkt het kleven een grote bron van ergernis. Als ander opvallend punt ten aanzien van verschillen tussen de regio’s wordt de mogelijkheid tot snelladen gegeven. In zowel regio Noord als regio Zuid vinden de ondervraagden dat hiervoor te weinig mogelijkheden zijn.

Overige interessante resultaten

Het volledige onderzoek kun je hier downloaden.