Zoek

Morgen voor 16:00 besteldzaterdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
De mogelijkheden van een laadpas voor je medewerkers

De mogelijkheden van een laadpas voor je medewerkers

Wil je als bedrijf je medewerkers de mogelijkheid geven elektrisch te rijden, dan kom je er niet onderuit; de auto’s zullen vrijwel iedere dag aan de stekker moeten om zonder problemen van A naar B en terug te kunnen rijden. Dit betekent dat er voor stroomkosten in de buidel getast moet worden. Inmiddels zijn er in ons land en in de meeste andere landen in Europa genoeg laadpalen te vinden, dus oplaadstress onderweg is in principe gelukkig verleden tijd. Tenminste als de auto opgeladen kan worden, want hiervoor is wel een laadpas nodig.

Anders dan bij het tanken van fossiele brandstof, waarbij je direct per liter bij het benzinestation afrekent, betaal je voor stroom wel kilowattuurtje-factuurtje, maar wel altijd achteraf. Veel bedrijven hebben de mogelijkheid van het opladen van hun elektrische wagenpark inmiddels deels geregeld door het plaatsen van laadpalen bij het eigen bedrijf. Deze laadpalen noemt men semi-publieke laadpalen, ze zijn openbaar voor iedereen, maar zijn op privéterrein geplaatst. Dit betekent dat ook anderen dan eigen werknemers gebruik kunnen maken van de laadmogelijkheid en dat het dus niet verstandig is de paal zonder laadpas te laten werken. Tenzij je een gulle gever bent, die graag voor anderen betaalt.

De stroom van je elektrische auto’s verreken je dus per laadpas. Met de meeste laadpassen kun je overal terecht; bij veel oplaadstations in heel Europa, bij snelladers en als je dit goed regelt, ook bij de eigen laadpaal thuis. Dit laatste is voor werkgevers in de meeste gevallen een slimme zet; je werknemer de kans bieden om de bedrijfs- of leaseauto aan huis op te laden. Hier komen we verderop nog op terug. Eerst kijken we naar de werking van een laadpas.

Het laden met een laadpas

In Nederland en daarbuiten zijn diverse aanbieders (providers) van laadpalen. Zij werken allemaal volgens eenzelfde soort systeem; de afgenomen stroom wordt geregistreerd en verrekend. Dit registreren gebeurt via een laadpas of soms door een sleutelhanger. Niet alle providers werken echter met hetzelfde merk pas en zo doen werkgevers er verstandig aan meerdere passen aan hun werknemers te verstrekken. De ene pas is gratis, je betaalt dan een vast bedrag per transactie, andere passen kennen de verplichting van een abonnement, zodat administratiekosten verrekend worden. In een aantal gevallen zijn het trouwens niet alleen de stroomkosten, maar moet er ook steeds een start- en stoptarief betaald worden.

Niet alle providers schrijven de stroomkosten op dezelfde manier af. Sommige passen werken als een creditcard waarvan de kosten een keer per maand via een automatische incasso afgeschreven worden. Andere passen zijn gekoppeld aan een PayPal account waardoor iedere tankbeurt apart wordt afgerekend. Het is voor werkgevers belangrijk goede afspraken te maken over de doorberekening. Zeker als het bedrijf afspraken heeft over de hoeveelheid stroom die de werkgever betaald krijgt. Veel ondernemers stellen bijvoorbeeld dat kosten gemaakt in het buitenland tijdens een vakantie voor eigen rekening zijn. Een werknemer kan dan natuurlijk zelf een privé laadpas gebruiken, de werkgever kan het ook achteraf verrekenen met bijvoorbeeld het salaris.

Een laadpaal thuis

Hoe werkt het precies als de werknemer een eigen laadpaal thuis heeft, waarmee de leaseauto wordt opgeladen? De verrekening vindt dan plaats via een zogenoemd werkgeversabonnement. De laadpaal thuis moet hiervoor dus wel voorzien zijn van een laadpasmogelijkheid. Via de laadpas wordt het stroomverbruik thuis geregistreerd. De kosten worden enerzijds bij de werkgever in rekening gebracht en anderzijds maandelijks rechtstreeks door de energieleverancier aan de werknemer privé uitbetaald. Een werknemer doet er wel verstandig aan om het eigen termijnbedrag voor stroom te verhogen. Er wordt immers veel meer stroom afgenomen, die via een andere weg betaald wordt.

Voor een werkgever is stroomafname door werknemers via een eigen laadpaal thuis verreweg de goedkoopste oplossing, omdat hiervoor slechts het privé stroomtarief afgerekend hoeft te worden en er geen vergunning nodig is. De auto wordt in privétijd opgeladen, waardoor er geen werktijd verloren gaat aan de pomp. En als de werkgever de installatie van een laadpaal thuis betaalt, kan hij hier ook nog een subsidie voor aanvragen (MIA)

 

 

Gerelateerde producten

Alfen EVE Double Pro - Socket

3640,- (3008,26 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Socket

1445,- (1194,21 excl BTW)