Niet iedereen die elektrisch wil of gaat rijden, heeft de mogelijkheid zijn of haar elektrische auto op te laden met een eigen laadpaal aan huis, bijvoorbeeld omdat er geen privé terrein beschikbaar is waar de auto geparkeerd kan worden. Denk hierbij maar aan een woning in een rij of aan een appartement. We staan er eigenlijk niet bij stil dat dit vaak het geval is, maar in Nederland wordt anno 2020 bijna 70% van alle auto’s geparkeerd op de openbare weg.
Waarschijnlijk groeit het aantal elektrische auto’s de komende paar jaar aanzienlijk. Redenen hiervoor, naast een milieubewuste, zijn ongetwijfeld het op de markt komen van steeds meer betaalbare middenklasse modellen en de aanschafsubsidie waar particuliere rijders in ieder geval tot 2025 van kunnen profiteren. Deze toename vraagt ook om een toename van het aantal laadpunten, want nu al is te zien dat hier een tekort aan ontstaat. Reden er in 2018 per laadpunt gemiddeld 2,2 auto’s rond, in 2019 waren dit er al 3,9. Los van het feit dat het opladen dus lastiger is geworden, is de verdeling van deze laadpunten in Nederland ook nog eens zeer onevenredig.
Klimaatmonitor
Rijkswaterstaat publiceert jaarlijks een klimaatmonitor, waarin onder andere alle laadpunten per gemeente in Nederland worden weergegeven. Uit de klimaatmonitor van december 2019 blijkt er één gemeente te zijn (West Maas en Waal) waar geen enkel publiek laadpunt te vinden is, alleen 12 semi-publieke laadpalen (laadpalen op privé terrein, zoals van een bedrijf) met daar tegenover 3336 publieke laadpalen en 1585 semi-publieke laadpalen in Amsterdam.
Om nu in de toekomst geen vervelende filevorming te laten ontstaan bij publieke laadpalen, biedt het merendeel van de Nederlandse gemeenten (80%) inwoners de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen. Hiermee hoopt men uiteindelijk een dekkend elektriciteitsnetwerk voor het laden te creëren.
Hoe dit precies in zijn werk gaat, verschilt per gemeente. Naast grote verschillen in de informatievoorziening over het aanvragen van publieke laadpalen, hanteren de diverse gemeenten uiteenlopende criteria over procedures en richtlijnen.
Omdat een publieke laadpaal bij een openbare parkeerplaats geplaatst wordt, valt deze onder het verkeersbesluit van de gemeente. Dat betekent dat er een bord geplaatst wordt waarop aangegeven staat dat de parkeerplaats alleen gebruikt mag worden voor het opladen van elektrische voertuigen. De plek is echter toegankelijk voor iedereen en dus niet alleen voor de aanvrager. Het is geen privé laadmogelijkheid en de gemeente is en blijft eigenaar.
Een eigen laadoplossing
Wil je niet wachten op je gemeente, en wil je gewoon een eigen paal, dan hebben wij nog een aantal mogelijkheden. Veel gemeenten geven eigenaars van een EV namelijk de mogelijkheid om de auto met een kabel over de stoep op te laden. Zo kun je bijvoorbeeld een oplaadpunt tegen je gevel plaatsen.
Er zijn soms wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, we raden aan om dit bij de gemeente te informeren.
Daarnaast zijn er inmiddels ook diverse oplossingen voor het afdekken van kabels die via het trottoir naar de op te laden EV lopen. Zo zijn er laadkabeldrempels op de markt. Maar er is ook de mogelijkheid van het plaatsen van kabelgoottegels. Tegels met een uitsparing voor een laadkabel en een rubber afdekstrip. Hiermee wordt de kabel weggewerkt in het trottoir en vormt het geen obstakel meer voor visueel en mobiel beperkte gebruikers.
Je zou een dergelijk project ook met de hele straat kunnen organiseren. Wellicht krijg je in dat geval zelfs subsidie van de gemeente (zie Right to Challenge regeling).
Ook als je met een VVE te maken hebt zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je advies voor de volgende VVE bijeenkomst, bel ons en wij helpen je met de voorbereiding.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van het opladen van je EV zonder eigen oprit, neem dan contact op. We helpen je graag met advies en met de keuze voor de voor jou beste laadoplossing.