Zoek

Morgen voor 16:00 besteldzaterdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Zakelijke fiscale voordelen bij de aanschaf van een laadpaal

Zakelijke fiscale voordelen bij de aanschaf van een laadpaal

Met de toename aan elektrische auto’s neemt ook de behoefte aan oplaadpunten toe. Misschien overweeg je zelf de aanschaf van één of meer laadpalen bij je bedrijf of vragen je medewerkers om de mogelijkheid de auto van de zaak ook thuis op hun eigen oprit op te laden. Uiteraard zitten er aan de aanschaf van een laadpaal kosten verbonden, deze variëren tussen de 500 en de 2500 euro. Daarnaast zullen er waarschijnlijk kosten gemaakt moeten worden voor de aanleg, de bekabeling en voor aanpassingen in de meterkast als het een oplader voor thuis betreft.

Om het elektrisch rijden te stimuleren, komt de overheid bedrijven tegemoet wat betreft subsidie en belastingaftrek bij de aanschaf van een of meer laadpalen. Welke fiscale voordelen er zijn in 2020, lees je hier.

Als ondernemer kun je één of meer laadpalen op je eigen bedrijfsterrein (laten) plaatsen. De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten, als je ervoor kiest een paal te leasen, zijn aftrekbaar. Net als de btw overigens. Ook kun je een oplaadpunt laten plaatsen bij je werknemer(s) thuis. Bij een elektrische auto van de zaak heft de belastingdienst geen belasting over een laadpaal bij de eigen woning. De kosten zijn verwerkt in de bijtelling van het privégebruik van de auto. De laadpaal is dus belastingvrij, net zoals de kosten die gemaakt moeten worden in bijvoorbeeld de meterkast. Het is hier niet van belang of het bedrijf de kosten rechtstreeks betaalt of dat deze vergoed worden aan de werknemer. Let wel dat voor de btw-verrekening de factuur op naam van de zaak moet staan.

De fiscale vrijstelling geldt ook bij auto’s waarover nog 0% bijtelling wordt gerekend en voor auto’s die minder dan 500 km privé rijden.

Elektriciteitskosten

Voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt in 2020 een verlaagd tarief voor de energiebelasting. Het tarief over de eerste 10.000 KWh (eerste schijf) is verlaagd naar het tarief in de tweede schijf.

Bij een laadpaal aan huis rekent de werknemer de verbruikte elektriciteit tegen kostprijs door aan de werkgever. Deze kosten zijn belastingvrij. Voor de registratie hiervan is een aparte meter nodig omdat alle andere huishoudelijke stroomkosten hierbuiten moeten vallen

Subsidie

In 2020 zijn er een aantal regels veranderd wat betreft subsidies voor de aanschaf van een laadpaal. Als subsidie geldt vanaf dit jaar alleen nog de MIA – de Milieu-Investeringsaftrek. Deze subsidie moet aangevraagd worden bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en om in aanmerking te komen, moet het gevraagde (code G3720) voorkomen op de milieulijst 2020.

De overheid biedt deze fiscale voordelen ten aanzien van de aanschaf van een laadpaal alleen aan bedrijven en zelfstandig ondernemers. Ben je een particuliere eigenaar van een elektrische auto dan kun je de kosten die je maakt voor de aanschaf van een laadpaal, de aanpassingen aan elektra en dergelijke, niet opgeven aan de belastingdienst. Er verandert in deze ook niets aan het bedrag dat als zakelijke kilometervergoeding gedeclareerd mag worden. Dit is ook in 2020 € 0,19.

Wil je weten welke laadpaal voor jou de beste keuze is? Neem dan contact op.