Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wie kan en mag mijn laadpaal thuis installeren?

Wie kan en mag mijn laadpaal thuis installeren?

Als je elektrisch gaat rijden en je hebt de mogelijkheid om bij je thuis een eigen laadpaal te plaatsen, ben je wat betreft laadkosten altijd het voordeligst uit. Dit komt omdat je dan de stroomkosten van je eigen energieleverancier betaalt. En heb je zonnepanelen, dan ben je in principe nog veel goedkoper uit. Maar wie kan en mag een laadpaal bij je thuis installeren?

Allereerst, als je denkt over de aanschaf van een laadpaal ‘aan huis’, dan moet het wel mogelijk zijn om deze te plaatsen. Een laadpaal mag namelijk niet zomaar overal neergezet worden; je moet de beschikking hebben over een eigen oprit en/of garage, met andere woorden een laadpaal thuis kan alleen op eigen terrein geplaatst worden. Woon je in een huurhuis, appartement, in een rij en/of midden in de stad, dan zal het in de meeste gevallen niet mogelijk zijn een eigen laadpaal te bezitten en zul je in overleg moeten met de gemeente, de verhuurder of een VvE. 

Beschik je wel over de mogelijkheid op eigen terrein een laadpaal te (laten) installeren, dan is de eerste stap duidelijk te krijgen of je thuis een 1-fase- of 3-fasenaansluiting in je meterkast hebt. Wil je je elektrisch voertuig (EV) in een redelijk tempo kunnen laden, dan is een drie-fasen aansluiting eigenlijk wel een must.

Ter vergelijk: via een 1-faseaansluiting laad je maximaal 3,7 kWh op en met een 3-fasenaansluiting is dit 11 kWh. Beschikt je EV over een accu van 60 kWh, dan kost dit bij 1-fase ruim 16 uur en bij 3-fasen ongeveer 5,5 uur om de accu tot 80 procent te laden.

Heb je geen 3-fasenaansluiting dat is het aan te raden deze te laten installeren in de meterkast. Deze installatie mag alleen gedaan worden door de netbeheerder. Let op: tussen aanvraag en installatie kunnen maanden tijd zitten.

Is je meterkast geschikt (gemaakt) voor 3-fasenladen dan is de volgende stap een laadpunt te kiezen dat past bij jouw situatie. Als eerste maak je een keuze tussen een wallbox, die op de muur geïnstalleerd wordt en een laadpaal, die op een paal bevestigd is. Er zit overigens geen verschil in wat een dergelijk laadpunt precies kan. We kiezen hier voor het gemak voor de term laadpaal. Tegenwoordig zijn slimme laadpalen, met opties, zoals load balancing (laden op momenten dat andere apparaten in huis weinig stroom vragen), de beste keuze. Wil je hier advies over, neem dan contact op met onze laadexperts.

De installatie

Heb je de keuze voor een specifieke laadpaal gemaakt, dan volgt de installatie ervan. Deze installatie mag door iedereen gedaan worden of je dit nu zelf doet, of de buurman of een erkend installateur. Of zelf installeren verstandig is, is de vraag, want er zijn wel enkele risico’s aan verbonden, zeker als je niet gewend bent om met elektriciteit te werken.

Punten om rekening mee te houden

- Er zal een extra groep in de meterkast gemaakt moeten worden. Daarnaast zul je in sommige gevallen ook de stroomaansluiting moeten verzwaren om overbelasting te voorkomen.

- In de meeste gevallen zal er graaf- en boorwerk nodig zijn om de kabels vanuit de meterkast naar de laadpaal te krijgen. Je moet hierbij goed op letten want alle kabels en leidingen komen namelijk het huis binnen via de meterkast.

Het is dan ook af te raden om, als je niet beschikt over de juiste kennis over elektrotechniek, zelf aan de gang te gaan met het installeren van een laadpaal. Schakel hiervoor liever een expert, in de persoon van een elektricien in.

Wat zijn de kosten van een eigen laadpaal?

Voor het aanschaffen en installeren van een eigen laadpaal, moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo zijn er de kosten voor de aanschaf van de paal zelf, maar ook die voor bijvoorbeeld graafwerk en boorwerk in het type ondergrond (aarde, steen of beton) waar doorheen een kabel getrokken moet worden. De aanpassing van de meterkast kost ook geld. Al met al moet je rekenen op een bedrag van zo’n 2000 euro.

Heb je een eigen laadpaal en kun je je EV thuis laden, kijk dan ook eens kritisch naar je energiecontract. Misschien ben je met een dynamisch energiecontract (waarbij het tarief per uur verschilt) goedkoper uit. Heb je vragen over laadpalen en/of de installatie ervan? Stel ze aan onze laadexperts. Zij helpen je graag duurzaam verder op weg.

(Afbeelding bron: ChatGPT)

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)