Zoek

Morgen voor 16:00 bestelddonderdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Waarom zit er prijsverschil tussen laadpalen?

Waarom zit er prijsverschil tussen laadpalen?

Met het snel groeiende aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen, neemt ook de behoefte aan oplaadpunten sterk toe. Dit geldt niet alleen voor openbare laadpalen en snelladers maar ook voor laadpalen die bij woningen worden geplaatst. Is de auto een leaseauto dan zal meestal de werkgever voor de kosten van de aanschaf van een laadpaal zorgdragen, maar als een EV als privéauto wordt gereden, dan zullen de kosten ervan voor eigen rekening komen.

Er zijn diverse merken en uitvoeringen laadpalen c.q. laadstations op de markt, die allemaal in prijs verschillen. Het prijsverschil, dat varieert tussen de € 550,- en de € 1500,-, zit hem met name in hetgeen dat de laadpaal kan en dit varieert van plug & charge tot een laadpaal met allerlei slimme features. Daarnaast kun je een laadstation op twee manieren monteren: op een paal (duurder, extra graafwerk etc.) of aan een bestaande muur/wand (wandmontage). Tot slot heb je ook te maken met andere aspecten die de prijs bepalen, bijvoorbeeld: kabel lengtes, vermogen, design etc.

Dynamic Load Balancing

Met een basic model laadpaal, laad je gewoon op; je stopt de stekker in de lader en na een aantal uur is de accu weer vol. Dit is anders bij een slimme lader. Zo’n slimme lader past het laden aan aan de beschikbare capaciteit, hierdoor voorkom je dat de meterkast overbelast raakt.

Bij load balancing wordt er iedere seconde gemeten hoeveel stroom er precies verbruikt wordt en grijpt in als dit nodig is. Het zorgt dan dat de accu minder snel gaat laden of tijdelijk even helemaal niet geladen wordt. Bij weinig stroomverbruik in huis wordt de accu van de EV sneller geladen. Een laadpaal met Load Balancing heeft nog meer voordelen.

Een laadstation met of zonder vaste laadkabel

Als je je auto wilt laden, dan is een lader met een vaste laadkabel eigenlijk het meest praktisch. Je hoeft dan geen losse laadkabel meer aan te sluiten. Vrijwel alle laadstations met een vaste laadkabel zijn voorzien van een type 2 ‘Mennekes’ stekker. Dit is anno nu ook de meest gangbare stekker voor het laden van elektrische modellen in Europa. Toch zijn er nog auto’s die laden met een type 1 stekker. Je kunt dan een verloopstekker aansluiten. Kies je voor een Laadstation Socket, een lader zonder laadkabel, dan kun je iedere EV aan de lader leggen. Hier is dan wel altijd nog een losse laadkabel nodig, net als bij een openbare laadpaal.

Authenticatie met laadpas of app

Als je meerdere auto’s wilt laden, je wilt anderen toegang geven tot jouw laadstation, of je werkgever vergoedt (deels) jouw stroomkosten, kies dan voor een laadpaal met authenticatie via een laadpas of app. Hierdoor heb je precies inzichtelijk wie wat wanneer gebruikt en kan een verrekening zelfs automatisch plaatsvinden.

Onze EV experts helpen je graag om tot de meest geschikte oplossing te komen voor jouw situatie. Je kunt ons altijd bellen, Whatsappen of een mailtje sturen.

Gerelateerde producten

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)

Ratio Home Series - Speciale aanbieding

699,- 375,- (309,92 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zappi V2 - Socket

959,- (792,56 excl BTW)