Zoek

Morgen voor 16:00 bestelddonderdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
VvE en laadpalen – subsidie en regelgeving

VvE en laadpalen – subsidie en regelgeving

In Nederland zijn ruim een miljoen woningen aangesloten bij een VvE (Vereniging van Eigenaren). Voor veel van deze huiseigenaren is het moeilijk om elektrisch te rijden. Dit omdat ze in een appartementencomplex wonen, waar eigen aansluitingen van laadpalen meestal niet heel gemakkelijk te realiseren zijn.

Omdat elektrisch rijden steeds meer de norm wordt en het kabinet ernaar streeft dat uiterlijk per 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn, heeft men vorig jaar in Den Haag besloten dat het voor iedereen in ons land gemakkelijker moet worden om in de eigen thuissituatie een elektrisch voertuig op te laden. Het kabinet heeft dan ook per 01-01-2022 een subsidie beschikbaar gesteld om te helpen bij het realiseren van laadpunten via een VvE.

De SEEH-regeling

Om het voor een VvE eenvoudiger te maken om keuzes te maken ten aanzien van de plaatsing van oplaadpunten in bijvoorbeeld parkeergarages of open parkeerplaatsen, kan een beroep gedaan worden op de al langer bestaande SEEH-regeling. Via deze SEEH-regeling, wat staat voor Subsidie Energiebesparing in Eigen Huis voor VvE’s, kan een subsidie aangevraagd worden voor advieskosten met betrekking tot de aanleg van een of meer oplaadpunten (het oplaadpuntenadvies). De subsidie bedraagt 75% van de kosten van de advisering met een maximum van € 1500,-. De omvang van de VvE en het aantal te plaatsen oplaadpunten, is hierbij niet relevant.
Wel moet de in te schakelen adviseur ingeschreven staan als deskundig adviseur bij de Kamer van Koophandel. Ook moet de adviseur ter plaatse een inspectie uitvoeren, waarna hij of zij een advies uitbrengt over op een toekomstbestendige manier oplaadpunten kunnen worden gerealiseerd.

De subsidie kan pas achteraf worden aangevraagd, nadat een definitief oplaadadvies is ontvangen en als dit advies aan de volgende voorwaarden voldoet (bron RVO.nl):

  • In het advies staat een meerjarige prognose van de laadbehoefte van de vereniging met een perspectief van minimaal 10 jaar.
     
  • Ligt de parkeergelegenheid geheel of gedeeltelijk in een gebouw? Dan moet het advies aanbevelingen bevatten voor de borging van de brandveiligheid ten aanzien van de realisatie van de oplaadpunten.
     
  • In het advies staan aanbevelingen voor de verdeling van de kosten van de oplaadpunten tussen de vereniging en de gebruikers van de oplaadpunten.
     
  • Het advies bevat aanbevelingen voor de benodigde elektrische aansluiting en installatie van de oplaadpunten. Hierbij gaat het advies in ieder geval in op:
    • een optimale verdeling van de beschikbare stroom over de op te laden voertuigen en het laden op optimale momenten;
    • de mogelijkheid om het laden tijdelijk te vertragen of te stoppen als het stroomnetwerk in het gebouw overbelast dreigt te raken; en borging van de fysieke en digitale veiligheid van de oplaadpunten.
       
  • In het advies staat een toelichting op de relevante wet- en regelgeving en de wijze waarop die van toepassing is op de aanbevelingen van vooral de bovengenoemde punten 2 en 4.

Het totaal beschikbare subsidiebudget voor zowel 2022 als 2023 bedraagt € 900.000,-

Een wijziging in de regelgeving

Naast het toekennen van een subsidie, wordt in de toekomst (per 01-07-2023) de regelgeving voor het plaatsen van laadpalen in parkeergarages van appartementencomplexen met een VvE gewijzigd. Is tot die datum een meerderheidsbesluit van de vergadering van de VvE nodig voor het plaatsen van een laadpunt, daarna geldt nog slechts een notificatieregeling. Concreet betekent dit dat als een eigenaar van een appartement een laadpaal wil plaatsen hij of zij dit alleen nog maar hoeft te melden. Hier zit wel een kanttekening aan. Er moet voordat tot plaatsing overgegaan kan worden, wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, voornamelijk op het gebied van brandveiligheid.


Soms moeten hiervoor bouwkundige aanpassingen aan de parkeergarage worden gedaan. Dit zijn kosten die gedragen worden door de VvE. In dit geval geldt wel een meerderheidsbesluit van de vergadering van de VvE of deze kosten wel of niet gemaakt gaan worden. Zegt de vergadering nee, dan wordt de laadpaal niet geplaatst.


Heb je vragen over laadpalen, het plaatsen ervan en/of welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact op met onze laadexperts. We helpen je graag op weg richting een duurzamere samenleving.

(Afbeelding: Pexels, @César Baciero)