Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Oprit aanleggen? Houd rekening met een toekomstige laadpaal

Oprit aanleggen? Houd rekening met een toekomstige laadpaal

Waarschijnlijk denk je er op dit moment niet specifiek over na. Je hebt net een nieuw huis gekocht en/of verbouwingsplannen en je oprit moet misschien nog aangelegd worden. Maar met het oog op de toekomst en het feit dat elektrisch rijden de norm gaat worden, is het verstandig alvast mogelijkheden te creëren om straks een elektrische auto (EV) aan huis te kunnen opladen. 

Om ervoor te zorgen dat je, als je die auto eenmaal hebt aangeschaft, je oprit niet weer open hoeft te gooien om een grondkabel voor het laden te moeten leggen. Dat geldt overigens ook als je geen eigen oprit hebt en je je auto op straat voor je deur kunt parkeren, ook dan kun je nu al voorbereidingen treffen, die je straks geld en tijd besparen. Uiteraard kun je een EV ook opladen via een stopcontact lader, maar meestal is dit erg onhandig. De kabel ligt in de weg en zeker als het donker is kan het echt een onhandig obstakel vormen.

De locatie van het laadpunt

Voordat je begint met graven, is het goed te bepalen waar je een potentiële lader gaat plaatsen. Je kunt kiezen voor een lader aan de wand, of eentje die op een paal wordt gemonteerd.

De afstand tussen je meterkast binnen en het gekozen laadpunt zijn namelijk van belang voor de dikte en de lengte van de grondkabel die je nodig hebt. Wederom met het oog gericht op de toekomst is het slim meteen te kiezen voor een grondkabel die 3-fasen laden aankan. Lees: voldoende dikte.

De meeste auto’s die nu uitgebracht worden, kunnen 3-fasen laden, wat betekent dat ze een stroomaanvoer aankunnen over drie draden tegelijk in plaats van over een. Het opladen gaat zo dan ook bijna drie keer zo snel. Maar dan moet de grond- of buitenkabel, waarlangs de stroom loopt, hiervoor wel geschikt zijn.

Voedingskabel

Voor de aanleg van een laadstation kun je kiezen uit een buiten- of een grondkabel. Een buitenkabel loopt in principe boven de grond en kan verwerkt worden in een speciaal daarvoor bedoelde kabelgoot. Dit is vooral handig als je geen eigen oprit hebt en je je auto voor de deur oplaadt. In dit artikel hebben we het echter over een grondkabel, een kabel die altijd op diepte in de grond gelegd wordt en waarvoor dus graafwerkzaamheden nodig zijn. 

Deze grondkabel is ten opzichte van een buitenkabel voorzien van een extra beveiligingsmantel in de vorm van een staaldraadomvlechting of loodmantel. Dit wordt ook een aardscherm genoemd. 

Dit aardscherm beschermt onder meer tegen scherpe voorwerpen en voorkomt dat als je bijvoorbeeld met een schep in de kabel steekt, je onder stroom komt te staan. Een dergelijke grondkabel wordt op zo’n twintig tot dertig centimeter diepte in de grond gelegd. Ligt de kabel ook in de tuin, leg hem dan op zestig centimeter diepte.  Hoe dik en hoe lang de kabel moet zijn, is vervolgens afhankelijk van én de afstand tot het laadpunt én de piekspanning in huis (andere tegelijk gebruikte apparaten). Bij EVservice raden we een minimale kabeldikte aan van 4 mm2 ( bij een maximale lengte van 25 meter) maar kiezen liever voor 6 mm2 om zeker te zijn. 3-fase uiteraard. 

Nog een kleine tip: leg de kabel nooit helemaal in een rechte lijn, maar laat hem iets kronkelen. Zo voorkom je dat er op enig moment spanning op de kabel komt te staan. 

Naast de voedingskabel raden we aan om meteen ook een FTP datakabel te leggen. Deze is nodig voor slimme functionaliteiten, zoals load balancing.

Als je informatie wilt over welke grondkabel en datakabel het meest geschikt zijn in jouw situatie, laat je dan objectief informeren door onze experts.

Gerelateerde producten

Elektrisch laden verkeersbord

260,- (214,88 excl BTW)

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

UTP Datakabel (buiten)

1,- (0,83 excl BTW)

EV Kabelgoot Tegel

70,- (57,85 excl BTW)