Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*

Slim laden via load balancing

Een probleem waar veel elektrische autobezitters tegenaan lopen bij het thuis opladen, is dat je aan de ene kant op de snelst mogelijke manier wilt laden maar overbelasting van de elektriciteitsaansluiting wilt voorkomen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de stroom uitvalt als je een wasje draait en tegelijkertijd de auto oplaadt.

Om dergelijke situaties te voorkomen kun je ervoor kiezen om de netaansluiting te verzwaren. Helaas is dit niet goedkoop, naast eenmalige kosten kun je ook een flinke verhoging van het vast recht verwachten (€600,- of meer  per jaar!)   

Gelukkig is er ook een slimme oplossing: load balancing. Load balancing is de techniek die de laadsnelheid aanpast op het overige verbruik in huis. Alle andere elektrische apparaten krijgen voorrang, en de resterende capaciteit wordt gebruikt om de auto op te laden. Kies dus voor een laadpaal met load balancing om optimaal gebruik te maken van jouw stroomaansluiting, en op de snelst mogelijke manier te laden.

Load balancing is ook ideaal in een situatie met meerdere laadpunten. Het beschikbare vermogen wordt evenredig verdeeld over de auto(’s) die staan te laden.

Wat heb je nodig voor load balancing?

Om load balancing mogelijk te maken heb je naast een slimme laadpaal of laadstation ook een module of spoeltje nodig die het stroomverbruik in huis meet. Dit stukje techniek wordt in de meterkast geplaatst, en communiceert via een datakabel met het laadstation. Omdat de totale stroomcapaciteit bij de laadpaal bekend is, en de module het huidige verbruik aan de laadpaal doorgeeft, weet de laadpaal precies hoeveel stroom beschikbaar is om de auto mee te laden. Op deze manier wordt de capaciteit van de netaansluiting optimaal benut.

Zo werkt een slimme laadpaal met load balancing in de praktijk:

1) Capaciteit stroomaansluiting is bekend

2) Het laadstation vraagt continu hoeveel vermogen beschikbaar is

3) De module geeft het overige verbruik in huis door aan laadstation

4) Het laadstation laadt de auto met het vermogen dat op dat moment beschikbaar is.


Laadpalen met load balancing

Een overzicht van laadstations met load balancing vind je op deze pagina.

Mocht je vragen hebben over load balancing, of welke laadpalen load balancing ondersteunen, dan staan onze specialisten uiteraard voor je klaar. Neem contact op.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Socket

1445,- (1194,21 excl BTW)