Al direct vanaf het moment dat elektrische auto’s op de markt zijn verschenen, zijn er oplossingen bedacht om EV’s zo eenvoudig mogelijk te kunnen opladen. In de loop van de tijd zijn er diverse soorten laadstations ontwikkeld, waarmee thuis of in de openbare ruimte, auto’s van stroom te voorzien zijn.
Ook staan er op vele punten langs de snelwegen snelladers waarmee een accu weer binnen no-time voor 80% gevuld is. Meestal zijn deze oplossingen voldoende maar er zijn ook situaties te bedenken waarin voor een andere optie tot opladen gekozen moet worden. Als er geen laadstation in de buurt is, of wellicht heb je geen mogelijkheid om een vaste lader te plaatsen. Een oplossing in deze kan het laden via een mobiele lader zijn.
Welke soorten mobiele laders zijn er?
Er zijn twee soorten mobiele auto laders: Shuko en CEE. Shuko is de afkorting van het Duitse woord shutz-kontakt wat vertaald ongeveer beschermcontact betekent. Het is een in Europa veel gebruikte stekker. In de volksmond: een normale stopcontact stekker.
Met een mobiele lader kun je jouw elektrische auto via een normaal stopcontact – dus op 220/230 volt - opladen. Het maximum is 1x16A (3,7kW). Veel mobiele laders zijn echter begrensd op 1x10A. Als je voor langere tijd op 1x16A gaat laden kan de stekker namelijk warm worden. Hiervoor zijn inmiddels ook oplossingen namelijk mobiele laders met temperatuur sensoren.
Daarnaast zijn er ook mobiele laders waarmee je op 3 fasen kunt laden. Dit gaat echter niet via een shuko aansluiting, maar een CEE (ofwel camping) stekker.
Tot slot zijn er twee soorten aansluitingen: type 1 en type 2. De shuko stekker gaat in een normaal stopcontact, de andere stekker (Type 1 of Type 2) gaat in de auto.
De meeste in Europa gefabriceerde auto’s, zijn voorzien van een type 2 – een Mennekes - aansluiting. Japanse en Amerikaanse auto’s zijn heel soms uitgerust met een type 1 aansluiting.
Is een mobiele lader een goed alternatief voor een vaste laadpaal?
Aan het opladen van je EV via een mobiele lader zitten zowel voordelen als nadelen. Een groot voordeel is dat je de auto in principe overal kunt laden, als er maar een 220/230 volt stopcontact in de buurt is. Dat kan gemakkelijk zijn als je op vakantie gaat bijvoorbeeld.
Wil je een mobiele lader gebruiken als alternatief voor een laadpaal thuis, dan moet je wel met de volgende zaken rekening houden. Ten eerste met de factor tijd. Het opladen via een gewoon stopcontact duurt naar verhouding erg lang. Bij sommige auto’s soms zelfs wel 30+ uur.
Een mobiele lader is overigens niet alleen een simpele stroomkabel. Hij bevat geavanceerde elektronica zodat piekstroom kan worden opgevangen en het laden stopt als de accu vol is. Het is eigenlijk gewoon een mini laadstation.
Dit maakt een mobiele lader niet direct een goedkope oplossing.
Tot slot heeft een mobiele lader geen load balancing techniek. Je moet dus goed opletten dat er niet teveel stroom wordt gevraagd. Indien dit wel gebeurd dan zullen je stoppen doorslaan, of de hoofdschakelaar schakelt om. In het laatste geval zal je soms zelfs de netbeheerder erbij moeten halen om de elektriciteit in te schakelen.
Wanneer kies je beter voor een vaste laadpaal?
Als je de stroomkosten wilt kunnen verrekenen met je werkgever, dan is een vaste laadpaal, al dan niet met een laadpas mogelijkheid, een betere keuze. Het stroomverbruik kan namelijk niet inzichtelijk gemaakt worden bij gebruik van een mobiele lader. Wil je dat je auto ‘snel’ een volle accu heeft, zodat je wanneer je dat wilt, kunt rijden, dan is een mobiele lader ook niet de beste optie.
Een mobiele lader is voor een volledige elektrische auto meer voor incidenteel gebruik bedoeld om wat bij te laden. Heb je een plugin-hybride? Dan is een mobiele lader prima als je het verbruik niet precies hoeft bij te houden. Een plugin hybride kun je met een thuislader vaak op de maximale snelheid laden.
Twijfel je over de meest geschikte oplossing voor jouw situatie? Neem contact op en spreek met één van onze EV Experts.