Een laadstation (laadpaal of wallbox) thuis is in alle gevallen de meest goedkope laadoplossing als je een elektrische auto (EV) rijdt. Een EV wordt geladen met stroom en stroom geleverd door een eigen energieleverancier en/of eigen zonnepanelen, kost een stuk minder dan stroom afgenomen bij een openbare laadpaal of bij een snellader langs de snelweg. Een eigen laadstation wordt meestal geïnstalleerd bij de oprit. Hierdoor is het laden heel eenvoudig ‘je stopt gewoon de stekker erin’.
In de praktijk betekent dit dat iedereen een bij een oprit geplaatst laadstation zou kunnen gebruiken. De eigenaar, zijn of haar bezoek, maar ook wildvreemden, zouden zomaar ‘kunnen inpluggen’ als de paal vrij en beschikbaar is en op deze manier ‘gratis’ stroom af kunnen nemen. Nu komt het gelukkig zeer weinig voor dat iemand vreemds op een willekeurige oprit een elektrische auto laadt, maar wil je te allen tijde voorkomen dat dit gebeurt, dan is het beveiligen van het laadstation de oplossing.
Het beveiligen van een laadstation
Er zijn verschillende methodes om een lader te beveiligen waardoor anderen niet zomaar hun auto kunnen opladen via jouw laadpaal. Hieronder een overzicht.
Authorisatie via laadpas
Via een laadpas bepaalt de eigenaar van het laadstation wie er wel en wie er geen gebruik mogen maken van je oplaadpunt. Daarnaast kun je ook gastgebruik toestaan en een bepaald tarief per kWh in rekening brengen.
Thuis laden via een laadpas is ook een goede oplossing als de paal eigendom is van je werkgever en jij in een EV van de zaak rijdt. Zo kunnen de stroomkosten meteen ook eenvoudig verrekend worden. Het nadeel van deze optie is dat er abonnementskosten aan verbonden zijn.
Authorisatie via een APP
Sommige laadstations kun je volledig besturen middels een bijbehorende APP. Denk hierbij aan het instellen van laadschema’s, bijhouden van verbruik, ontgrendelen van de lader etc.
Onze bestseller, de Wallbox Pulsar Plus, staat bekend om de handige app waar regelmatig nieuwe features worden geïntroduceerd.
Een laadpaal met een sleutelslot
Het is ook mogelijk om het laadpunt ‘fysiek’ af te sluiten met een sleutel. Per laadpaal is maar één of twee sleutels beschikbaar die ook echt in een slot moet worden gestoken om de paal te ontgrendelen.
Vergrendelen middels een pincode
Vind je een sleutel onhandig of zijn er meer mensen die gebruik mogen maken van de laadmogelijkheid dan is een laadstation voorzien van een pincode een uitkomst. Deze pincode is alleen bekend bij diegenen die toestemming hebben.
(Afbeelding: Pexels, @Dean Fugate)
Meer weten?
Wil je meer informatie over het beveiligen van je laadstation thuis, neem dan contact op met onze laadexperts. Zij kunnen je precies vertellen welk laadstation het beste bij jou en je gebruik past.