Iedereen die elektrisch rijdt, herkent het wel; de vraag ‘wanneer moet ik laden, zodat ik niet stil kom te staan met mijn EV?’. Want leeg is leeg, dat is een simpel feit. En omdat je niet, zoals bij een auto op fossiele brandstof, even kunt gaan tanken, kan dit best een stressfactor zijn. Misschien is het zelfs wel een reden om (nog) niet over te stappen op elektrisch rijden.
In deze blog geven we een helder beeld over de actieradius van elektrische voertuigen, zodat je hier meer inzicht in krijgt en het vertrouwen dat ‘leeg is leeg’, zo’n vaart niet loopt. Mits je natuurlijk een beetje verstandig met het laden omgaat. Uiteraard hangt het aantal kilometers dat je kunt rijden op een acculading af van het model EV waarin je rijdt, maar dat is niet het enige. Ook je rijstijl en de weersomstandigheden zijn van invloed op de actieradius.
Sinds dat er elektrische auto’s op de markt zijn, is de actieradius ervan flink toegenomen. Kon je tien jaar geleden soms maar honderd kilometer rijden op één accu, tegenwoordig zijn er elektrische modellen die zevenhonderd kilometer kunnen rijden onder normale omstandigheden. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel hoe groot de auto is; in een kleine auto past geen grote accu en daar zul je dan ook aanzienlijk minder ver mee kunnen rijden. Dat de actieradius van een EV flink is toegenomen, heeft met name te maken met de voortschrijdende techniek. De accu is veel krachtiger geworden.
Goed, de accu en het formaat ervan, spelen dus een belangrijke rol als het gaat om de afstand die je met een EV kunt rijden, maar dat is beslist niet de enige factor. Je rijgedrag in dezen levert ook een belangrijke bijdrage. De snelheid waarmee je rijdt en de snelheid waarmee je optrekt, hebben bijvoorbeeld beide invloed op de actieradius. Rijd je op de snelweg gemiddeld honderd kilometer per uur, dan kom je verder dan wanneer je honderddertig rijdt.
Regeneratief remmen
Ook kan de manier waarop je remt, bijdragen aan een grotere actieradius; je kunt met remmen, of beter niet remmen, namelijk energie terugwinnen. Dit fenomeen heet regeneratief remmen. Dit werkt anders dan bij gewoon remmen waarbij je het rempedaal indrukt en de remblokken tegen de remschijven gedrukt worden, waardoor de wielen afgeremd worden. Bij regeneratief remmen druk je het rempedaal niet in, maar laat je het rijpedaal alleen los. Vervolgens werkt de elektromotor als een dynamo en wordt de energie, die voortkomt uit de beweging, opgeslagen in de accu.
Grappig is dat regeneratief remmen niets nieuws is. Deze techniek bestaat al sinds 1886, vanaf toen werd het al toegepast in elektrische treinen. Met regelmaat regeneratief remmen, kan de actieradius wel tot tien procent vergroten. Regeneratief remmen is echter op de snelweg niet altijd even prettig, omdat de auto flink in de remmen gaat, zodra het pedaal wordt losgelaten. Zet in deze situatie de stand (die varieerbaar is), zo laag mogelijk of zelfs uit. Sta je echter in de file of rijd je in de stad, gebruik dan de hoogste stand om zoveel mogelijk profijt te hebben. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat anderen niet zien dat je snelheid mindert zonder dat je je rempedaal indrukt, want je remlichten gaan aan zodra je je rijpedaal loslaat.
Ook de weersomstandigheden zijn van invloed op de afstand die je kunt rijden. Een accu in een EV gedijt het beste tussen de 15 en de 25 graden Celsius, net als wij eigenlijk. Is het warmer, dan worden de prestaties minder, maar vooral kou zorgt ervoor dat een accu veel sneller leeg is. Dit komt omdat een accu bij koud weer veel minder energie kan leveren. Daarnaast staat vaak, als het koud is, de verwarming aan in de auto en dit is een stevige energievreter. Anders dan bij een verbrandingsmotor, die energie die als warmte verloren gaat, gebruikt voor het verwarmen van het interieur, moet er bij een elektrische auto een warmtepomp aan het werk gezet worden. Een elektromotor produceert namelijk nauwelijks warmte van zichzelf.
Een tip: verwarm, als het koud is, de auto voor, als hij nog aan de lader zit en gebruik tijdens het rijden alleen de stoelverwarming. En.. ga je met je EV op wintersport houd dan rekening met het feit dat een skibox op het dak ook veel invloed heeft op het rijbereik, dit kan wel vijftien procent schelen.
DTE
Veel elektrische auto’s hebben tegenwoordig opties in het dashboard om de actieradius tijdens het rijden inzichtelijk te maken. Eén daarvan is DTE oftewel Driving to Empty (rijden tot leeg). Hiermee kun je zien hoever je nog kunt rijden totdat de accu leeg is. Let wel dit is altijd een berekende schatting, waarbij geen rekening gehouden kan worden met wat er nog ‘op je pad komt’ tijdens het rijden. Denk hierbij aan een file of het aanzetten van de verwarming. Het geeft echter wel bruikbare informatie over hoever je nog kunt rijden en dat is prettig, want, zoals we al schreven, leeg is leeg.
Nog één dingetje; de vraag of een EV zijn actieradius in de loop van de tijd verliest, wordt vaak gesteld. Het antwoord hierop is ja, maar niet veel. Een accu verliest slechts enkele procenten aan bereik over meerdere jaren. De kans dat de accu langer meegaat dan de EV zelf, is dan ook zeer denkbaar.
(afbeelding Flickr Noya Fields)