Precies twee jaar geleden, op 1 april 2022, voerde de overheid een accijnsverlaging in op fossiele brandstof, om de enorm gestegen brandstofprijzen te compenseren. Inmiddels is deze accijnsverlaging deels teruggedraaid (per 1 juli 2023) en is er ook een accijnsverhoging doorgevoerd. Het plan was om de verlaging volledig ongedaan te maken per 1 januari 2024, maar hier is, door de Tweede Kamer, voorlopig (dat wil zeggen voor heel 2024) een stokje voor gestoken. Zoals het er nu naar uitziet, zullen per 1 januari 2025 de brandstofprijzen weer met 20 eurocent per liter stijgen.
Nu zijn in de afgelopen tijd niet alleen de brandstofprijzen, maar ook de energieprijzen flink gestegen, waardoor ook de kosten voor elektrisch rijden omhoog zijn gegaan. Wat betekent dit nu precies en wat betaal je als particulier nu – het eerste kwartaal van 2024 – voor een volle accu? En maakt het uit waar je je accu aan de stroom legt? In deze blog kijken we wat een EV per gereden kilometer kost, waar je voor elektrisch laden het goedkoopst uit bent en vergelijken we meteen ook of er verschil is in kosten per kilometer met een auto op fossiele brandstof.
Om een beeld te schetsen of elektrisch rijden goedkoper is dan rijden in een brandstofauto, rekenen we hier met de brandstofadviesprijzen van 18 maart 2024. Voor benzine is dat 2,179 euro en voor diesel 1,949 euro. Let wel dit zijn adviesprijzen, die per pomp kunnen verschillen.
Type laadpaal
In alle voorgaande blogs waarin het gaat over laadkosten, hebben we altijd geschreven dat thuisladen de goedkoopste optie is. Uiteraard goedkoper dan in vergelijk met een benzine- of dieselauto, maar ook goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal. En zeker veel goedkoper dan laden bij een snellader langs de snelweg. Echter bleek, door de enorm gestegen energieprijzen in 2023, dat thuisladen lang niet altijd de goedkoopste oplossing was. Maar hoe zit dat precies in 2024?
Uiteraard zijn je stroomkosten afhankelijk van je energieleverancier en ook van of je een vast, variabel of dynamisch energiecontract hebt. Bij het laatste betaal je de precieze marktprijs van dat moment. De gemiddelde prijs van stroom ligt op dit moment (maart 2024) zo rond de 35 eurocent per kWh. Laad je thuis en heb je een accu van 70 kWh dan betaal je ongeveer 25 euro voor een volle accu.
Laad je je auto op bij een openbare laadpaal, dan liggen de kosten hiervoor op dit moment niet heel veel hoger dan de kosten die je maakt voor thuisladen. De gemiddelde prijzen voor stroomafname via een publieke laadpaal liggen in maart 2024 rond de 38 eurocent per kWh. En dat komt kort door de bocht neer op iets minder dan 27 euro per volle accu. Echter is het tarief voor publiek laden niet landelijk vastgesteld, dus er zijn openbare laadpalen waar je iets minder, maar vooral ook waar je behoorlijk meer moet afrekenen.
En dan is daar nog de snellader. Daar ben je gemiddeld nu een 76 eurocent per kWh kwijt. Dat is een aanzienlijk hoger bedrag en een volle accu kost je gemakkelijk 50 euro. Niet slim dus om veel stroom bij een snellader af te nemen, als dat niet nodig is. Een volle accu ‘tanken’ bij een snellader is sowieso geen goed idee. Je accu kan de snelheid van het laden namelijk niet volledig aan. Vergelijk dit maar met een glas water dat je geheel wilt vullen onder een snel stromende kraan. Het glas stroomt op een gegeven moment over, ondanks het feit dat het nog niet vol is. Pas als je de kraan heel langzaam laat lopen, zul je het glas tot aan de rand kunnen vullen. Onze tip is dan ook; tank alleen stroom bij een snellader als dit echt nodig is en neem dan zoveel af dat je erop naar huis kunt rijden. Leg vervolgens je EV daar aan de stroom en laad de accu volledig op.
Prijs per gereden kilometer
Goed, nu weten we wat we ongeveer moeten betalen per laadbeurt, maar eigenlijk zegt dat nog niet zo heel veel. Je moet eigenlijk weten wat je per kilometer moet afrekenen. Op die manier kun je ook een vergelijk maken met een auto op brandstof.
Bij een elektrische auto is het verbruik per kilometer wel moeilijker aan te geven dan bij een auto op brandstof. Er zijn verschillende factoren van belang die de actieradius van een accu flink kunnen beperken. Alleen al de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Als het koud is of juist heel warm, dan nemen de prestaties van een EV behoorlijk af. Maar er is wel een gemiddelde aan te geven ten aanzien van de prestaties over het hele jaar heen en dat is een gemiddelde van 21 kWh per 100 kilometer. Gaan we dan uit van die 35 eurocent bij thuisladen, dan kost het rijden in een elektrische auto je zo’n 7,50 euro per 100 kilometer oftewel 7,5 eurocent per kilometer. Heb je zonnepanelen, dan zal dit bedrag aanzienlijk lager uitkomen. Laad je openbaar dan zal hier wel wat verschil zijn, maar laad je bij een snellader dan moet je al snel rekenen met het dubbele bedrag per kilometer.
Ten slotte vergelijken we de kosten per kilometer met die van een auto op benzine, die gemiddeld zo’n 1 op 15 rijdt. Met een benzineprijs van 2,18 euro komt dat neer op een bedrag van 14,5 eurocent per kilometer. Vergelijkbaar met het laden bij een snellader. Denk je, als particulier, na over de aanschaf van een elektrische auto, schaf dan altijd ook een eigen laadpaal aan. Hierdoor ben, en blijf je, aanzienlijk het goedkoopst uit als het gaat om de kosten per gereden kilometer.
* In deze blog zijn geen kosten, anders dan stroom en brandstof meegenomen om de prijs per gereden kilometer te bepalen.
(afbeelding Flickr www.routexl.com)