Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Elektrisch rijden zonder zonnepanelen: rendabel of niet?

Elektrisch rijden zonder zonnepanelen: rendabel of niet?

We hebben er al diverse keren over geschreven; wil je een bijdrage leveren aan een meer duurzame samenleving met minder CO2-uitstoot, dan is het rijden in een elektrische auto een goede manier om dit te doen. Je zorgt niet alleen voor minder belasting van het milieu, met een beetje geluk levert het je ook nog een mooie besparing op in je portemonnee. Want in theorie hoeft het rijden in een elektrisch voertuig (EV) niet zo heel erg veel te kosten.

Het rijden ervan dan, want je zult de auto wel eerst moeten aanschaffen en deze prijzen zijn nog altijd aanzienlijk en ook moet je waarschijnlijk nog investeren in een laadstation. Daarnaast moet je, ook bij het rijden in een EV, rekening houden met een aantal onderhoudskosten, alhoewel deze een heel stuk lager zijn dan bij auto’s die rijden op een brandstofmotor.

Heb je thuis de beschikking over een oplaadmogelijkheid, dan ben je aan kosten datgene kwijt dat je in je energiecontract als prijs voor stroom hebt afgesproken. Gaan we ervan uit dat je met je EV per jaar 15.000 kilometer rijdt. Het is bekend dat de gemiddelde elektrische auto ongeveer 20 kWh aan stroom per 100 kilometer verbruikt. Kort door de bocht betekent dit een stroomverbruik op jaarbasis van 3000 kWh. En met de huidige energieprijzen komt dat neer op ongeveer 1200 euro.

Heb je de mogelijkheid om je auto te laden via zonnepanelen dan zullen de kosten die je maakt voor het laden, lager kunnen uitvallen. De consumentenbond heeft in een artikel van juni 2022 berekend dat een gemiddeld zonnepaneel per jaar ongeveer 300 kWh oplevert. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de weersomstandigheden en de ligging van de panelen.

Nu blijken in de praktijk de meeste EV-rijders de combinatie van thuisladen en zonnepanelen niet altijd ten volle kunnen benutten. Dit omdat in veel gevallen de auto, als de zon schijnt, niet thuis aan de lader staat, maar bijvoorbeeld onderweg is of op het werk. En ’s avonds is het al snel te donker. Een oplossing hiervoor kan de aanschaf van een thuisbatterij zijn. Hierin kan de eigen opwekte stroom worden opgeslagen, zodat het op een later tijdstip gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de auto te laden.

Wel of geen thuisbatterij?

Helaas is de aanschafprijs van zo’n thuisbatterij op dit moment (nog) erg hoog, denk hierbij aan een bedrag van om en nabij de 5000 euro. Daarbij komt dat de opslagcapaciteit van een thuisaccu nog erg laag is; 6 kWh. Wat betekent dat je er bij lange na geen elektrische auto mee kunt volladen. De terugverdientijd komt neer op 10 tot 15 jaar, terwijl de accu zelf een veel beperktere levensduur heeft. Deze levensduur is afhankelijk van het aantal laadcycli. Een thuisbatterij aanschaffen lijkt anno nu (2024) dus nog niet echt een goede optie.

Even terug naar de zonnepanelen. Een elektrische auto verbruikt ongeveer 3000 kWh per jaar. Dat is per maand gemiddeld 250 kWh. Bij een jaaropbrengst per zonnepaneel van 300 kWh, heb je ongeveer 10 panelen nodig om aan het verbruik van de auto te kunnen voldoen, mits je ze dan ook alleen voor opladen van een EV gebruikt.

De meeste huishoudens willen echter opgewekte zonne-energie voor meer gebruiken dan alleen voor hun elektrische voertuig, dus is het verstandig liever voor 12 of zelfs meer zonnepanelen te gaan. Maar, los van het feit dat het vrijwel onmogelijk zal zijn om de zonnepanelen optimaal in te zetten om ‘gratis’ te kunnen rijden, bespaar je via deze weg altijd aanzienlijk op je energiekosten.

Nu is de vraag of je dan wel elektrisch moet rijden, als je geen zonnepanelen ter beschikking hebt. Het antwoord hierop is ja. Hierboven berekenden we dat een gemiddelde elektrische auto ongeveer 1200 euro aan stroomkosten verbruikt op jaarbasis. Vergelijken we dit met een auto op benzine die gemiddeld 1 op 15 rijdt, dan ben je met 15.000 kilometer op jaarbasis bijna het dubbele kwijt; 2150 euro.

Dit zijn natuurlijk alleen prijzen om de auto te laten rijden. Aanschafskosten, onderhoud en belastingen zijn hierin niet meegenomen.

(Afbeelding: Unsplash, @Fer Troulik)

Gerelateerde producten

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Zencar WPro Wallbox

449,- (371,07 excl BTW)