Er zijn een aantal financiële voordelen waar je als elektrische auto bestuurder van kunt profiteren. Naast extra subsidies die per gemeente verschillen, zijn er in Nederland ook een aantal regelingen waar je in ieder geval van kunt profiteren. In deze blog bespreken we de algemene regelingen die in heel Nederland gelden. Let dus daarnaast goed op extra aftrekposten die je bij de belastingaangifte eventueel nog meer kunt opgeven.
Lage Bijtelling
Als je privé rijdt met een auto die van de zaak is moet je een bedrag bij de winst optellen. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s is op dit moment 4%. Vanaf 2019 wordt deze regeling ietwat beperkt. De bijtelling van 4% geldt dan alleen nog voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000, voor het meerdere bedraagt de bijtelling dan ook 22%. Als je net voor die tijd een elektrische auto koopt, dan kun je nog 60 maanden profiteren van de oorspronkelijke bijtellingsvoorwaarden.
BPM
BPM ofwel aanschafbelasting hoef je niet te betalen bij een volledig elektrische auto. Bij een Hybride auto kun je ook voordeel krijgen, dit is afhankelijk van het type. Deze regels blijven in ieder geval geldig tot en met 2020.
MIA
Bij de aanschaf van een laadpunt(en) kun je soms gebruikmaken van de MIA ofwel Millieu investeringsaftrek. Deze voordeelregeling biedt de mogelijkheid om tot 36% van de aanschafwaarde van de fiscale winst af te trekken. Er dient echter wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan, waaronder een investeringsbedrag van minimaal 2.500 euro.
MRB
Een elektrische auto is op dit moment vrijgesteld MRB ofwel motorrijtuigenbelasting. Deze vrijstelling geldt voor alle volledig elektrische auto’s. Als je een hybride auto bezit kun je deels korting krijgen op de motorrijtuigenbelasting.
Mocht je vragen op het gebied van subsidie en het plaatsen van een laadpunt hebben, laat het ons weten! Wij zoeken het graag voor je uit.