Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Zelf een laadstation installeren

Zelf een laadstation installeren

Update: 29 december 2020

Half april 2018 schreven we de blog ‘Zelf een laadpaal installeren’ met daarin informatie over hoe je thuis snel en eenvoudig een laadstation kunt installeren. 

Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder en heeft de tijd niet stilgestaan. Elektrische auto’s kunnen op een hoger vermogen laden, de techniek is verbeterd en het aantal functionaliteiten is flink uitgebreid. Tijd voor een update.

We schreven al eerder dat het meestal het voordeligst is om een elektrische auto thuis aan een eigen laadpaal op te laden. Uit kostenoverweging – eigen stroom is verreweg het goedkoopst – maar ook uit praktisch oogpunt; je kunt je auto opladen op het moment dat het jou het beste past. 

Soms is het installeren van een laadpaal thuis echter complex en moeten er bijvoorbeeld behoorlijke aanpassingen aan de meterkast gedaan worden, zoals de plaatsing van een slimme meter of de voorbereiding op een stroomverzwaring. 

Je kunt kunt onze technische dienst tijdens het installeren natuurlijk altijd vragen stellen. We kunnen de installatie overigens ook compleet ontzorgen, je kunt hier een vrijblijvende offerte aanvragen.

Echter soms is het vrijwel alleen een kwestie van aansluiten, dan is zelf installeren een prima optie.

 

Voorbereiding installeren laadpaal

Als eerste is belangrijk dat je precies bepaalt waar je het laadstation precies geplaatst wilt hebben. Er zijn grofweg drie verschillende situaties: bevestiging direct naast de meterkast, bevestiging tegen de buitengevel of bevestiging op een laadpaal.

 

We raden aan om de onderkant van de lader op een hoogte tussen 80 en 100 cm vanaf de grond te plaatsen. Een volgend belangrijk punt is de dikte van de stroomkabel. Deze is afhankelijk van de afstand tussen de meterkast en de lader, en het vermogen wat er doorheen gaat.

De soort kabel speelt ook nog een rol. Wordt de kabel wel of niet ingegraven? Om je een handje te helpen bij de bepaling van de soort  en de dikte van de kabel, hebben we onderstaand schema voor je gemaakt.

 

Hoe installeer ik zelf een laadpaal?

Ieder laadstation is anders en heeft een andere installatie instructie. De do-it-yourself installatie handleiding wordt uiteraard altijd meegeleverd, en op onze website vind je duidelijke installatie schema’s. Ga hiervoor naar de pagina van het desbetreffende laadstation.

Hoewel de installatiemethoden variëren, komen de werkzaamheden redelijk op hetzelfde neer. Hieronder vind je een beknopte algemene installatie handleiding.

 

Stap 1 - Bekabeling

De eerste stap is de juiste bekabeling aanleggen. Zorg ervoor dat de stroomkabel voldoende dikte heeft (zie eerdergenoemd schema). Daarnaast raden we aan om altijd een datakabel mee te trekken. Een datakabel is bijvoorbeeld een vereiste voor load balancing (een techniek wat voorkomt dat de stroomaansluiting overbelast wordt). Je krijgt ongetwijfeld spijt als je deze nu niet direct meetrekt en later alsnog load balancing nodig hebt.

 

Stap 2 - Laadstation/paal monteren

Vervolgens kun je de lader aan de wand of op een montage-paal monteren. Sluit vervolgens de stroomkabel aan zoals aangegeven staat in het meegeleverde installatieschema. Zorg ervoor dat de wartels netjes zitten zodat de lader volkomen waterdicht is.

 

Stap 3 - Aansluiten in de meterkast

Haal eerst de stroom eraf, want veiligheid staat voorop. Wat er vervolgens moet gebeuren, is per situatie anders. Wellicht moet er groepsuitbreiding plaatsvinden, load balancing worden geïnstalleerd etc. LET OP: doe dit alleen zelf als je er verstand van hebt, laat het anders altijd aan de professionals over. 

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden op het gebied van laadstations of wil je advies over het al of niet zelf aansluiten van je lader, schakel dan EVservice in. Onze installatie-specialisten zitten voor je klaar en helpen je graag.

Geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte? Vraag deze hier aan.

Gerelateerde producten

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

Installatiepakket 3-fase

109,- (90,08 excl BTW)

UTP Datakabel (buiten)

1,- (0,83 excl BTW)

Chint Aardlekautomaat 1-fase

25,- (20,66 excl BTW)

Chint Aardlekautomaat 3-fase

85,- (70,25 excl BTW)

Installatiepakket 1-fase

45,- (37,19 excl BTW)