Kenden we enkele jaren geleden nog nauwelijks een automerk dat uit China afkomstig is, tegenwoordig zijn Chinese auto’s eigenlijk niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Elektrische auto’s, met name SUV’s, zijn steeds vaker van Chinese origine, maar wat betekent dat? China staat bij ons als land bekend om zijn vele goedkope producten, die nogal eens in de categorie ‘prullaria’ vallen, maar geldt dat ook voor hun EV’s? We zochten het voor je uit.
We komen er al snel achter dat de markt van Chinese elektrische auto’s weliswaar groot is, maar dat de meeste merken niet voor de Europese markt bedoeld zijn. De merken die hier rondrijden, zijn wel onder een Chinese naam in een Chinese fabriek gemaakt, maar zijn vrijwel allemaal van oorsprong Europese automerken die in Chinese handen zijn overgegaan. Het bekende merk MG (Morris Garages) bijvoorbeeld dat valt onder Shanghai Automotive Industry Corporation. En ook Volvo en Lotus. Deze laatste twee behoren tot het Chinese Geely, een bedrijf dat zich niet alleen bezighoudt met de productie van elektrische auto’s als de Polestar, maar ook met satellieten die een rol moeten spelen bij zelfrijdende auto’s en sinds kort ook met smartphones, waarvan de eerste in 2023 op de markt komt.
Waterstof
In China zelf is de elektrische automarkt booming. Hier worden per jaar meer dan twee miljoen elektrische auto’s verkocht en dit aantal is nog stijgende. Toch is de verwachting dat een Chinese auto met een stekker niet het eindstation is van de aandrijving van auto’s uit dit land. Diverse autobedrijven hebben hun vizier inmiddels gericht op waterstofauto’s, die, gemaakt van licht materiaal als carbon, een actieradius van 1000 km hebben. Voorlopig hangt hier niet echt een Chinees prijskaartje aan; de verwachte instapprijs zal ongeveer 100.000 euro bedragen.
De XPeng P 7
Even terug naar de elektrische auto’s. Naast auto’s als de MG ZS EV, de Seres 3, de Aiways 5 en Polestar 2, komt er binnenkort nog een nieuwe Chinese EV op de markt, ditmaal van het merk XPeng; de XPeng P7, een concurrent van de Tesla model 3. Van deze auto wordt beloofd dat de actieradius zo’n 530 km zal bedragen. Dat zou een echte vooruitgang betekenen, want tot op heden staan de Chinese elektrische voertuigen niet echt bekend om hun grote rijbereik. Ook het laden houdt bij de meesten te wensen over. 3-fasenladen is geen standaard en soms duurt het laden dan ook uren. Iets wat we in het begin van het elektrische tijdperk nog wel voor lief namen, maar waar we anno 2022 niet echt blij van worden.
En dat geldt helaas ook bij een aantal merken voor de afwerking en het rijcomfort. Het interieur oogt tot op heden erg naar plastic en het rijcomfort wordt door menig autokenner als ‘zompig’ beschreven. Ook met het uiterlijk worden niet echt schoonheidsprijzen gewonnen. Maar degenen die met wat minder genoegen nemen en voor wie de prijs belangrijker is dan het comfort, komen met een Chinese auto prima voor de dag.
(Afbeelding: Pexels, Aboodi Veskaaran)