Duurzaam rijden, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstof, zit flink in de lift. Inmiddels hebben de meeste automerken wel een of meerdere elektrische modellen in de markt gezet en wordt aan alle kanten bekeken hoe deze vorm van vervoer nog aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt kan worden. Daarnaast blijft onderzoek naar andere duurzame oplossingen voor onze mobiliteitsdrang ook een hot item.
Bij EVservice richten we ons graag op de toekomst en we houden dan ook de verschillende innovatieve acties nauwlettend in de gaten. En zijn er ontwikkelingen die de moeite waard zijn – haalbaar of niet – dan brengen we je daar graag van op de hoogte. Zo ook nu. In dit artikel besteden we aandacht aan het laden van een elektrisch voertuig via een lantaarnpaal.
Een lantaarnpaal als laadpunt
Al enkele jaren geleden is door onder ander het Duitse Ubitricity een slim systeem ontwikkeld waarmee lantaarnpalen omgebouwd kunnen worden tot laadstation. En inmiddels zijn verschillende versies van laden op deze manier wereldwijd getest in steden als Berlijn, Londen en New York. Diverse Nederlandse steden willen nu ook onderzoeken of het ombouwen van straatlantaarns bij kan dragen aan de toenemende vraag naar laadpunten voor elektrische auto’s.
Het basissysteem van de Duitsers is namelijk bijzonder simpel. Een al bestaande lantaarnpaal wordt uitgebreid met een extra stopcontact. De gebruiker is in het bezit van een speciale oplaadkabel, die hierop kan worden aangesloten. Deze kabel is meteen ook voorzien van techniek in een kastje waarmee energiekosten direct worden berekend en verrekend. Op deze manier wordt wel het gebruik beperkt, want die speciale oplaadkabel moet wel aanwezig zijn.
Struikelblokken
Er zijn echter nog wel een aantal struikelblokken te noemen. Zo heeft een lantaarnpaal maar een lichte netaansluiting waardoor hij alleen 1 faseladen aankan. Hierdoor is het maximale laadvermogen dan ook maar 3,7 KWh. Dit betekent dat het laden wel erg veel tijd kost en dat auto’s met een grotere actieradius een flink aantal uur (tot wel 25) bij een paal moeten staan, voordat de accu weer helemaal vol is.
Een standaard hoger vermogen in een lantaarnpaal is dus zeer wenselijk, maar hiervoor moet per paal een aparte netaansluiting, inclusief elektrotechnische beveiliging, worden aangelegd. En dit geheel past niet in bestaande palen, waardoor er of een dikkere lantaarnpaal gezet moet worden of een speciale kast aan de buitenkant gemonteerd moet worden Dit brengt bij bestaande palen zeer hoge kosten met zich mee.
Toch is de optie van een combinatie van verlichting en laden geen verkeerde. Op het moment dat infrastructuur nog moet worden aangelegd, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken, kan men lantaarnpalen kiezen die direct voldoen aan de eisen die het opladen van een EV aan ze stelt. Inclusief de uitwerking van wie energieaanbieders mogen zijn. Ook kunnen laadpassen ingezet worden om het laden op deze manier voor iedereen met een EV mogelijk te maken. De toekomst gaat uitwijzen of opladen via lantaarnpalen een haalbaar plan blijkt te zijn.