Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Laadpalen verplicht vanaf maart 2020

Laadpalen verplicht vanaf maart 2020

Heb je een bedrijf of bezit je een VvE en beschik je over meer dan tien parkeerplaatsen, dan ben je vanaf heden verplicht om per tien parkeerplaatsen een laadpaal te installeren. Daarnaast geldt ook de verplichting om 10% (één plek per vijf parkeerplaatsen) te voorzien van bekabeling zodat een uitbreiding van het aantal laadpalen in de toekomst mogelijk is.

De verplichting komt voort uit het pakket ‘Schone energie voor alle Europeanen’. Een pakket van maatregelen afgesproken door het Europees Parlement om de CO2-uitstoot in 2030 met 40% verminderd te hebben. Dit wil men onder meer bereiken door het verduurzamen van zowel gebouwen als mobiliteit. Gebouwen (kantoren en winkels) zijn op dit moment verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en zullen naar een flink lager percentage moeten. 

De verplichting tot verduurzamen door middel van nieuwbouw of renovatie, brengt dus ook de verplichting voor het plaatsen van laadpalen. Hiermee komt men tegemoet aan de andere tak waarbinnen de verduurzaming moet plaatsvinden; de mobiliteit. Om het elektrisch rijden te stimuleren, moeten werknemers in de gelegenheid gesteld worden een elektrische auto bij het werk te kunnen opladen.

2025

Let wel de verplichting geldt op dit moment dus nog niet voor bestaande panden. Ook geldt het nog niet voor VvE’s die alleen een residentiële bestemming hebben, oftewel waar alleen gewoond wordt. Er moet een gecombineerde functie van wonen en commercie zijn. Voor bestaande panden en voor die residentiële VvE’s gaat de regeling waarschijnlijk wel in vanaf 2025, waarbij dan gekeken wordt naar meer dan twintig parkeerplaatsen als basis.

Omdat de regel in 2025 zoals het er nu naar uitziet voor alle panden en VvE’s van toepassing gaat zijn, is het verstandig hier nu al over na te denken. Uit oogpunt van service aan klanten want er komen steeds meer elektrische auto’s, maar ook omdat er naar alle waarschijnlijkheid een investering plaats zal moeten vinden.

Subsidie

Op dit moment kan men voor de aanschaf van een laadpaal op eigen bedrijfsterrein in aanmerking komen voor subsidie in de vorm van MIA. In 2020 zijn er namelijk een aantal regels veranderd wat betreft subsidies voor de aanschaf van een laadpaal. Als subsidie geldt vanaf dit jaar alleen dus nog de MIA – de Milieu-Investeringsaftrek. Deze subsidie moet aangevraagd worden bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en om in aanmerking te komen, moet het gevraagde (code G3720) voorkomen op de milieulijst 2020. Onduidelijk is hoelang deze subsidieregeling van kracht zal blijven.

Voor VvE’s geldt sinds 2019 de mogelijkheid van een lening. Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft de ‘VvE Energiebespaarlening’ uitgebreid met de mogelijkheid om ook financiering voor laadpalen aan te vragen.

De juiste laadoplossing

Bij 4EV weten we als geen ander dat het kiezen van de juiste laadoplossing voor jouw bedrijf niet eenvoudig is en ook niet behoort tot je ‘core-business’. We helpen je dan ook graag bij jouw keuze. Er zijn verschillende oplossingen denkbaar. Neem contact met ons op en je krijgt van ons het beste advies. En wil je de laadpalen geïnstalleerd hebben? Ook dan ben je bij ons aan het goede adres. Onze gecertificeerde installateurs regelen alles. Van het materiaal tot de bekabeling en van snelle tot ‘gewone’ laadsystemen. Neem contact op voor meer informatie!

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Alfen EVE Double Pro - Socket

3640,- (3008,26 excl BTW)

Ratio Smart Box - Socket - 7.4kW

819,- (676,86 excl BTW)