Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Laadpaal bij een huurhuis? Hier moet je op letten

Laadpaal bij een huurhuis? Hier moet je op letten

We schreven er al eerder over; het aantal elektrische auto’s op de weg neemt snel toe en de verwachting is dat er in 2025 meer dan een miljoen elektrische voertuigen in Nederland rondrijden. Met die toename in elektrisch rijden ontstaat ook een grotere behoefte aan en dus een grotere vraag naar oplaadmogelijkheden.

De meeste elektrische autobezitters willen graag dat hun auto zo dicht mogelijk bij huis kan worden opgeladen. Het liefst via een eigen laadstation en met ‘eigen’ stroom, omdat dit nu eenmaal het voordeligst is en je kunt laden op het moment dat het jou goed uitkomt. Heb je een eigen woning met een eigen oprit, dan is dit goed realiseerbaar, maar hoe zit dat als je in een huurhuis woont? Kun je dan zonder meer een laadpaal thuis laten installeren of ligt dit wat complexer?

Drie miljoen huurwoningen

In Nederland staan meer dan drie miljoen huurwoningen (december 2019 CBS) en hiervan worden er meer dan twee miljoen verhuurd door coöperaties. Een aantal van deze woningen heeft een eigen oprit, soms met een garage, maar een groot deel heeft dit niet. 

Anders dan bij een eigen woning, waar je zelf beslist wat je wel en niet doet, zal de verhuurder schriftelijk toestemming moeten verlenen voor het plaatsen van een oplaadpunt als er sprake is van een ‘eigen’ oprit. De kosten van het laadpunt en de installatie komen wel voor rekening van de huurder zelf. De verhuurder kan eisen dat bij het verlaten van de woning, als de woning te huur komt, de woning weer in oude staat moet worden teruggebracht en dat, als een volgende huurder het laadstation niet wil overnemen, het verwijderd moet worden. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.

Het aanpassen van een meterkast is een ander verhaal. Omdat dit valt onder ‘woningverbetering’ mag ook een huurder aanpassingen laten doen waarvoor hij vooraf geen toestemming hoeft te vragen. Ook hier geldt echter wel dat de gemaakte kosten voor een aanpassing niet te verhalen zijn op de verhuurder.

Openbare laadpaal

Als je verhuurder niet akkoord gaat met het plaatsen van een laadpaal thuis, of als je geen ‘eigen’ oprit hebt, dan kun je bij de gemeente een aanvraag doen voor de plaatsing van een openbare laadpaal. Hier gelden in principe dezelfde regels als voor particuliere huiseigenaren zonder eigen oprit. De voorwaarden en de bereidheid tot het plaatsen van een openbaar laadstation, evenals de tijd die een dergelijke aanvraag kost, verschilt per gemeente. Voor informatie hierover ga je naar de website van de gemeente waar je woonachtig bent. Wil je weten waar in je gemeente al openbare laadpalen te vinden zijn, kijk dan op oplaadpunten.nl.

Soms is het terrein waarop je woning staat, denk bijvoorbeeld aan een appartementencomplex, ook eigendom van de verhuurder of in het geval van particulier bezit, in eigendom van een VvE. Een of meerdere laadstations, kunnen dan alleen worden aangelegd door de verhuurder/VvE zelf. Inmiddels is bij Europese wet vastgelegd dat sinds maart 2020 bij nieuwbouw of renovatie en daar waar het gaat om commerciële activiteiten, zoals winkels onder appartementen, mogelijkheden voor laadpalen worden aangelegd en dat er per tien parkeerplaatsen een laadpaal geplaatst moet worden. Hiervan kunnen huurders in de toekomst misschien profiteren.

Wil je meer weten over laadpalen en de mogelijkheden, maak dan gebruik van de expertise van EVservice. We zijn je graag persoonlijk van dienst over welke laadpalen in jouw situatie de beste optie zijn.

Gerelateerde producten

Alfen EVE Single Pro - Socket

1445,- (1194,21 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)