Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Kan snelladen kwaad voor de accu van een elektrische auto?

Kan snelladen kwaad voor de accu van een elektrische auto?

Met de toename van het aantal elektrische auto’s in ons land, neemt ook het aantal punten waar een EV geladen kan worden, toe. In gemeenten en bij bedrijven vind je steeds meer openbare laadpalen en langs de snelwegen schieten de snellaadpunten min of meer als paddenstoelen uit de grond. Bij een snellader, en de naam zegt het al, laad je een elektrisch voertuig veel sneller op dan bij een ‘gewone’ laadpaal. Maar is zo snel laden eigenlijk wel goed voor de accu van de auto of brengt het op den duur schade toe? We vertellen je het hier.

Om te beginnen gaan we even terug naar de basis van het laden. Dit kan namelijk op twee manieren; normaal en snel. Normaal, of regulier laden, gebeurt via AC-laden en kan, afhankelijk van de accu, maximaal 22 kW per uur zijn. Een snellader laadt via DC, met vaak een snelheid van ongeveer 50kWh, maar dit kan ook sneller. Zo kunnen bijvoorbeeld de Tesla-laders tot een maximum van 250 kWh laden.

AC / DC

Wat was ook al weer het verschil tussen AC en DC? AC staat voor Alternate Current en DC voor Direct Current. Alternate Current betekent wisselstroom en is de stroom die bij ons, en overal in Europa, rechtstreeks uit het stopcontact komt. Direct Current staat voor gelijkstroom.

Via het laden, sla je in de accu van een EV stroom op, zodat deze kan rijden. Echter kan een accu, of batterij, alleen gelijkstroom opslaan, wat betekent dat wisselstroom eerst via een omvormer moet worden omgezet. Omdat een snellader direct gelijkstroom levert, hoeft die omzetting niet meer plaats te vinden en kan het proces veel sneller verlopen.

Nu rijst de vraag of snelladen wel goed is voor de accu van een elektrische auto. Uit Canadees onderzoek (Geotab) uit 2020, blijkt dat auto’s die voor langere tijd (ongeveer 4 jaar) alleen via een snellader en dus via DC geladen worden, de accu 10% meer achteruit gaat dan auto’s die met name via wisselstroom geladen worden. Deze terugloop wordt veroorzaakt door de hoogte van de spanning. Hoe hoger deze is, hoe warmer de accu wordt en warmte is per definitie schadelijk voor een accu.

Actief koelen

Met alle ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s, probeert men dit probleem wel te tackelen, door systemen in te bouwen die een accu zo veel mogelijk kunnen koelen. Dit kan tegenwoordig met speciale koelvloeistof of door middel van een ingebouwde ventilator. Waarschijnlijk zal de terugloop van de accu hierdoor in de toekomst aanzienlijk afnemen. Toch is het voorlopig verstandig om de accu niet al te vaak via een snellader te laden én om de accu niet dagelijks volledig ‘vol’ te laden. Hierdoor wordt de accu minder belast en gaat hij dus langer mee.

Het is een feit dat iedere accu in de loop van de tijd ietwat van zijn capaciteit verliest, dit is inherent aan het ‘accu zijn’. Maar wil je dit tot een minimum beperken dan is het slim om zoveel mogelijk via een eigen laadpaal met eigen stroom te laden. Zo kies je gemakkelijk voor hoever je de auto wilt laden en hoelang de auto er over mag doen. Wil je meer informatie over een laadpaal aan huis? Neem dan contact op met één van onze laadexperts!

(Afbeelding: Pexels, @Kindel Media)

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Easee Charge Lite 11kW

599,- (495,04 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)