Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Het verzwaren van een stroomaansluiting naar 3-fasen

Het verzwaren van een stroomaansluiting naar 3-fasen

Sinds ongeveer tien jaar worden nieuwbouwhuizen in Nederland standaard voorzien van een 3-fasen hoofdzekering. Dit betekent dat er drie fasedraden van ieder 230V en een nuldraad (de draad die de stroom terug leidt) de meterkast binnenkomen. 

Veel woningen die gebouwd zijn voor 2010 beschikken echter niet over een dergelijke 3-fasen aansluiting, maar over een 1-fase aansluiting; een fasedraad en een nuldraad. 

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen?

Voordat we je dat vertellen, leggen we eerst het verschil tussen een 1-fase- en een 3-fasen aansluiting en de meterkast en groepenkast (stoppenkast) uit. We beginnen met het laatste; het verschil tussen de meterkast en de groepenkast. Deze termen worden namelijk vaak door elkaar gebruikt. De meterkast is de totale ruimte waarin alle aansluitingen en meters zitten. Niet alleen die van de elektriciteit, maar ook die van water en gas. Een groepenkast hangt dus in de meterkast en is bedoeld om de elektriciteit die binnenkomt in huis te verdelen, zodat er geen overbelasting plaatsvindt.


 


Bij huizen met een 1-fase aansluiting, komt er één elektriciteitskabel via de meterkast naar binnen. Deze kabel bestaat uit twee draden; een fasedraad (meestal bruin, soms zwart) en een nuldraad (blauw). De fasedraad zorgt voor de toevoer van stroom en de spanning op de draad is 230V. De nuldraad zorgt voor de afvoer van de stroom en heeft weinig tot geen spanning. Een 3-fasen aansluiting bestaat, en de naam zegt het al, uit drie fasedraden en een nuldraad. 

De meest voorkomende 3 fase aansluiting is 3x25A, en bij 1 fase is dit doorgaans 1x35A.

 

Wanneer is het verstandig om naar een 3-fasen aansluiting te gaan?

 

Als je elektrisch gaat rijden is het verzwaren van de stroomaansluiting niet altijd nodig. Sterker nog, sommige auto’s zul je minder snel kunnen laden op een 3x25A aansluiting vs 1x35A. Er zijn namelijk best veel EV’s die op (maximaal) 1x32A laden. Dit vermogen kun je niet met een 3x25A aansluiting halen, maar wel met een 1x35A aansluiting.
 

Wat verstandig is, los van de kosten voor een verzwaring, zal per situatie anders zijn. Het overige verbruik in huis is hierin ook een belangrijk punt. Twijfel je? Neem dan contact op met onze experts.

 

 

Hoe verander ik van een 1-fase- naar een 3-fasen aansluiting?

 

Als je over wilt stappen van 1-fase naar 3-fasen dan moet er meerdere aanpassingen aan de meterkast plaatsvinden. Ten eerste moet de groepenkast aangepast of vervangen worden, en daarnaast moet de ook hoofdzekering verzwaard worden. De aanpassing of vervanging van de groepenkast doet een erkend installateur en de verzwaring van de hoofdzekering wordt uitgevoerd door de eigen netbeheerder. Op de volgende pagina kun je bekijken wie je netbeheerder is.

Neem dus als eerste contact op met een erkend installateur (of ons) voor de aanpassingen aan de groepenkast. Overleg met hem wat je wensen zijn, welke apparaten je gebruikt en dat je een elektrische auto gemakkelijk wilt kunnen laden. De installateur zal je advies geven wat de beste keuze voor je is wat betreft de hoeveelheid groepen (dit kan variëren van vier tot twaalf). Ook geeft hij aan of een aanpassing voldoende is of dat de volledige kast vervangen moet worden.

De 2e stap is het verzwaren van de hoofdzekering. Ga voor een aanvraag van een verzwaring van de hoofdzekering naar mijnaansluiting.nl. Via deze website kun je gemakkelijk via een aantal stappen een aanvraag voor een verzwaring indienen. Alle netbeheerders in Nederland zijn hierbij aangesloten. Maak eerst een account aan en ga vervolgens naar ‘wijziging van bestaande aansluiting(en)’. Als de aanvraag is ingediend, zal de netbeheerder contact opnemen om afspraken te maken over de verzwaring. 

Let op! Voor het verzwaren van de hoofdzekering worden door de netbeheerder eenmalige kosten in rekening gebracht, die meestal vooraf (deels) betaald moeten zijn. Ook is het mogelijk dat de periodieke kosten, die per jaar betaald moeten worden voor het gebruikmaken van het netwerk, omhoog gaan. Dit is het geval als de verzwaring naar 3x 35A of hoger gaat. Deze prijzen staan vermeld op de website van je netbeheerder.

Wil je meer informatie over 3-fasen aansluitingen en elektrisch laden neem dan contact op met onze EV experts. Wij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Gerelateerde producten

Installatiepakket 3-fase

109,- (90,08 excl BTW)

Installatiepakket 1-fase

45,- (37,19 excl BTW)

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

Chint Aardlekautomaat 3-fase

85,- (70,25 excl BTW)