Eind april 2020 heeft netbeheerder Tennet, het platform Equigy gelanceerd waar particuliere, elektrische autobezitters met een slimme elektriciteitsmeter ‘energiehandelaar’ kunnen worden. Het platform is tegelijkertijd in verschillende Europese landen geïntroduceerd, waaronder Nederland, Italië en Duitsland en na verwachting volgen er binnenkort meer. Door aansluiting van zoveel mogelijk elektrische autobezitters bij dit platform, hoopt men in de toekomst het Europese elektriciteitsnetwerk stabiel te kunnen laten functioneren zonder gebruik van fossiele brandstoffen, als kolen en gas.
Men is al even bezig met een vervanging van fossiele brandstoffen voor duurzame energie-opwekkers als zon en wind. Deze natuurlijke bronnen zijn echter niet altijd op dezelfde manier beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan bewolkte dagen en dagen met weinig tot geen wind, waardoor er minder energie wordt opgewekt en aan dagen met veel wind of zon waardoor een teveel kan ontstaan. Een accu van een elektrische auto betrekken bij energievoorziening is relatief eenvoudig. De accu wordt opgeladen op het moment dat er een overschot is aan energie en geeft energie af op het moment van een tekort. Was tot nu toe vooral de administratieve afhandeling van op deze manier gebruik maken van energielevering het struikelblok, met de komst van Equigy, een door middel van blockchain-technologie gekoppeld platform, is dat verleden tijd.
Wat is blockchain-technologie?
Blockchain is één van de grootste technologische revoluties sinds het internet. Een blockchain is een soort database waarin transacties, zoals in deze energie-uitwisseling, tussen twee partijen kunnen worden opgeslagen. Dit gebeurt in blokjes en zonder tussenkomst van een derde partij. Alle informatie in een blockchain wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie, is niet te veranderen en dus veilig. Alle gegevens worden opgeslagen in een groot netwerk van computers. Er is geen centraal opslagpunt, maar er zijn meerdere locaties (nodes genoemd) waar de informatie zich bevindt. Alles is hierdoor in meervoud aanwezig en elke wijziging wordt automatisch overal opgeslagen.
In de toekomst voorziet men dat miljoenen auto’s, batterijen, warmtepompen en zonnepanelen aan het energiesysteem gekoppeld worden en dat via blockchain-technologie precies duidelijk is wie wat waar wanneer levert of afneemt, waarna verrekening volgt. Iedere gebruiker/leverancier bepaalt zelf, via een app op zijn of haar smartphone, hoeveel energie er terug geleverd wordt. Een lege accu op het moment dat je wilt gaan rijden is dan ook geen issue. Netwerkbeheerder Tennet verwacht dat het elektriciteitsnetwerk op deze manier binnen tien jaar (2030) stabiel gehouden kan worden.
Hoe werkt die elektriciteitsmarkt eigenlijk?
Energiebedrijven maken op basis van het te verwachten gebruik en de weersverwachting, iedere dag opnieuw een prognose van de hoeveelheid energie die gebruikt gaat worden. Op het moment dat die hoeveelheid benodigde energie afwijkt, wordt de prognose gecorrigeerd of door energie bij te leveren of door het overschot op te slaan in noodaccu’s. Bij een tekort moeten op dit moment gascentrales extra energie leveren. De verwachting is dat de belasting van het elektriciteitsnetwerk de komende jaren flink toeneemt en dat ook de weersomstandigheden veranderen waardoor er steeds meer schommelingen optreden.
Deze schommelingen maken een stabiel netwerk voor de toekomst steeds nadrukkelijker nodig. Volgens Tennet zouden met een deelname van 750.000 elektrische auto’s in 2030 de schommelingen definitief verleden tijd zijn en kunnen zij het geld dat ze nu betalen aan elektriciteitsbedrijven voor het corrigeren van de schommelingen, besteden aan particuliere huishoudens, die hiermee honderden euro’s kunnen verdienen.
Wil je nu al geld (terug)verdienen met je elektrische auto? Bekijk de voordelen en ons aanbod van laadpalen.