Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Brandweer komt met een advies voor laadpalen in parkeergarages

Brandweer komt met een advies voor laadpalen in parkeergarages

Door het groeiend aantal elektrische auto’s in Nederland, groeit ook de vraag naar mogelijkheden om auto’s op te laden. Zowel in de thuissituatie als op openbare plaatsen, waaronder ook parkeergarages. Naar aanleiding hiervan, heeft brandweer Nederland een advies voor zowel exploitanten als eigenaren van parkeergarages opgesteld. Dit om aandacht te vragen voor de risico’s van batterijen in elektrische voertuigen en het gevaar van een onbeheersbare brand.

De meeste parkeergarages voldoen aan brandveiligheidseisen die zijn opgesteld in de tijd dat er nog voornamelijk auto’s op fossiele brandstoffen als benzine en diesel parkeerden. Hiermee lopen zij dus inmiddels achter op de ontwikkelingen van nu. Gelukkig is bij die brandveiligheidseisen al wel rekening gehouden met de steeds groter wordende hoeveelheid kunststof waarmee de auto’s van tegenwoordig zijn uitgerust. Kunststof geeft veel meer vuurlast dan metaal. Hiermee wordt bedoeld dat de totale verbranding van alle brandbare materialen in een parkeergarage met de komst van kunststof onderdelen een stuk groter is geworden. Hierdoor wordt ook de vuurbelasting vergroot (de vuurlast omgeslagen naar het aantal vierkante meters vloeroppervlakte).

 

Een grotere vuurbelasting zorgt voor een snel oplopende temperatuur in een parkeergarage bij brand en door de hitte kunnen eventueel betonconstructies kunnen worden aangetast.Een elektrisch voertuig  waarin brand ontstaat, vraagt door de speciale Lithium-Ion (Li-Ion) batterij om een andere blusmethode dan normaal. Dit soort batterijen bevat chemische stoffen die spontaan kunnen ontbranden als de accu beschadigd wordt, overbelast wordt of verkeerd wordt opgeladen. Dit kan onder meer gebeuren door een aanrijding. Een Li-Ion accu bestaat uit een aantal kleinere accucellen die samen in een metalen behuizing zitten. Een brand ontstaat meestal in één cel, maar omdat de temperatuur hierin snel oploopt, zullen de cellen ernaast ook aangetast worden en gaan ontbranden. Dit fenomeen wordt ‘thermal runaway’ genoemd.


Om een eenmaal ontbrandde accu te blussen, zijn dus speciale blusmethodes nodig. De meest effectieve is een bluscontainer, waarin het brandende voertuig kan worden ondergedompeld, maar dit is in een parkeergarage, en ook elders, geen eenvoudige handeling. Het gebruik van blusschuim heeft geen zin omdat een accu van een elektrische auto volledig zit ingebouwd in een behuizing. Hierdoor kan het schuim niet bij brandende delen kan komen. Lukt het toch de vlammen van een Li-Ion batterij te doven dan blijft de accu nog lang zeer heet waardoor spontane herontsteking kan optreden.

Gelukkig wordt de kans op een brand in een EV anno nu (2020) net zo groot geschat als een brand in een auto op fossiele brandstof. Echter door de veel grotere consequenties en het slecht blusbaar zijn, vraagt Brandweer Nederland wel aandacht voor extra veiligheidsmaatregelen in/rondom parkeergarages. Het advies is te zoeken naar alternatieve stal- en oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s buiten de parkeergarage. Lukt dit niet dan is het advies te zorgen voor:

  • voor brandweer snel bereikbare parkeer- en laadplekken voor EV’s. 

  • De mogelijkheid de laadpalen uit te schakelen

  • Deskundige aanleg, beheer en onderhoud van de laadpalen en een brandveiligheidsplan.

Voor een advies over de juiste laadpaal, installatie en onderhoud in een parkeergarage kun je bij ons terecht. Ons team van deskundig adviseurs zit voor je klaar.

Bron: Brandweer Nederland